Welkom op Muziekopschool.com op deze website vind je alles om het vak muziek op de middelbare school begrijpelijker, makkelijker en leuker te maken! Kies in het menu waar je meer uitleg over wilt: Spelen, Theorie, Geschiedenis, Begrippen of Luisteren.
En kom zo nu en dan eens terug, want de site wordt constant geupdate!



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 








 
  Luisteren  

Hier vind je zaken die met "luisteren" te maken hebben. Zo leer je hier hoe je verschillende vormschema's kunt maken en hoe je de verschillende blokjes binnen vormschema's kunt herkennen. Leer je de verschillende instrumenten onderscheiden en leer je de beginselen van de solfege. Hoe hoor je of een toon hoger of lager is dan de vorige? Wat zijn intervallen? En hoe noteer je een ritme dat je hoort?

 
 Vormschema's    
     
Popbouwstenen
Binnen de popmuziek wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van coupletten, refreins en bridges. In deze video worden de verschillende bouwstenen uit de popmuziek besproken en worden er twee duidelijke voorbeelden gegeven van een vormschema dat met behulp van deze bouwstenen is gemaakt.

  Klassiek vormschema
In de klassieke muziek worden vormschema's voornamelijk met letters gemaakt. In deze video leer je hoe dit precies in zijn werk gaat. Daarnaast zie je enkele duidelijke voorbeelden van het maken van een dergelijk vormschema.


     
 Instrumenten    
   
Instrumenten en Instrumentengroepen
Welke instrumenten zijn er allemaal binnen een orkest? Tot welke instrumentengroep behoren deze, en hoe kun je deze instrumenten herkennen? In deze video wordt het uitgelegd!

  Manieren van spelen
Instrumenten kunnen op verschillende manieren bespeeld worden. In deze video leer je welke verschillende manier van spelen er zijn.

     
Solfege    
     
Hoger/Lager
In deze eerste solfege video bekijken we het principe hoger/lager. Is de tweede toon die gespeeld wordt hoger dan de eerste toon of juist lager?
  Intervallen
Intervallen zijn de benamingen voor verschillende toonsafstanden. In deze video leer je wat een terts een kwint en een octaaf is, maar je leert ze ook herkennen.
     
     

Mineur/Majeur
In deze video leer je de twee types akkoorden herkennen: Mineur en Majeur. Wat is het verschil tussen beide?

  Ritmisch Dictee 4/4
In deze video bekijken we het ritmisch dictee in een vierkwartsmaat. Je hoort een fragment spelen en aan jou de opdracht om deze op te schrijven in noten.
     
     
Ritmisch Dictee 6/8
In deze video bekijken we het ritmisch dictee in een zesachtste maat. Je hoort een fragment spelen en aan jou de opdracht om deze op te schrijven in noten.
 

Melodisch Dictee
Welke van de 3 notenvoorbeelden wordt er gespeeld? Dat is de vraag die in deze video's centraal staat. Het begin van het melodisch dictee.

 

 

Everything on this website is meant for educational purposes (c) 2013 Van den Ende Music
contact: info@muziekopschool.com