Welkom op Muziekopschool.com op deze website vind je alles om het vak muziek op de middelbare school begrijpelijker, makkelijker en leuker te maken! Kies in het menu waar je meer uitleg over wilt: Spelen, Theorie, Geschiedenis, Begrippen of Luisteren.
En kom zo nu en dan eens terug, want de site wordt constant geupdate!
Theorie
Van noten lezen tot aan het maken van akkoorden. In dit gedeelte van deze website leer je het. In handige filmpjes wordt uitgelegd hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat. Daarnaast is er voor ieder onderdeel ook een tekst te downloaden waarin alles nog een keer grondig wordt uitgelegd. Om te controleren of je alles snapt kun je een opdrachtenblad downloaden. Heb je alsnog vragen stuur deze dan naar info@muziekopschool.com of comment op YouTube op de filmpjes!
Notenschrift
Noten lezen - Toonhoogte In deze video leer je hoe je noten moet lezen. Welke noot op de notenbalk is de A? Welke is de C? En waar zit de G eigenlijk? In deze video leer je het. In de bijbehorende tekst kun je alles even rustig teruglezen en met de opdrachten kun je oefenen of je alles goed begrepen hebt.
Noten lezen - Toonhoogte - Hulplijntjes In de vorige video heb je geleerd hoe je de noten op de notenbalk kunt lezen. Maar er zijn veel meer noten dan dat er op de notenbalk passen. Die noteren we met behulp van hulplijntjes. Hoe dit precies in zijn werk gaat leer je in deze video!
Noten lezen - Toonduur
Wat is een maatsoort, een kwart en een achtste? En hoe weet je precies hoe lang je een noot moet spelen? In deze video krijg je uitleg over het begrip toonduur.
Het toetsenbord van de piano Alvorens we aan de slag gaan met toonsafstanden en het maken van toonladders en akkoorden is het belangrijk dat je weet hoe het toetsenbord van de piano precies in elkaar zit. Waar zit welke noot op de piano? Dat leer je in deze video.
Toonsafstanden
Hoe kun je 3 toonsafstanden vanaf de toon D berekenen? Dat leer je in deze video! Het is heel erg belangrijk dat je dit goed onder de knie krijgt alvorens je aan de slag gaat met het maken van toonladders en akkoorden. Lees daarom de tekst ook nog een keer goed na, en oefen met de opdrachten om te zien of je het allemaal goed begrepen hebt.
Majeur toonladder
In deze video leer je hoe je de majeur toonladder maakt. Alvorens je deze video gaat bekijken is het goed om te weten hoe de toonsafstanden precies werken. Heb je die video dus nog niet bekeken, doe dat dan alsnog. De video gekeken? Lees dan even rustig de tekst na en maak de opdrachten om het maken van de majeur toonladder echt goed onder de knie te krijgen.
Mineur toonladder
Wanneer je de majeur toonladder kan maken, wil je natuurlijk ook weten hoe je mineur toonladder moet maken. De mineur toonladder wordt voornamelijk gebruikt in iets droeverigere muziek. Leer in deze video hoe je de mineur toonladder precies maakt!
Trappen
De basis van het maken van akkoorden ligt in het eeuwenoude trappensysteem. Dit systeem is gebaseerd op de toonladders. Bekijk dus eerst goed de video's over de toonladders alvorens je met deze video aan de slag gaat. Oefen daarna goed met het materiaal hieronder om te kijken of je het allemaal goed begrepen hebt.
Majeur en Mineur akkoorden
In deze video leer je de basis mineur en majeur akkoorden maken. Erg handig als je zelf een liedje op het keyboard of de piano wilt spelen. Er zijn namelijk talloze akkoorden sites op internet te vinden. Maar hoe speel je die akkoorden dan? In deze video leer je het.
Naast de basis majeur en mineur akkoorden kennen we nog veel meer andere akkoorden. Degene die het meeste voorkomen zijn de sus, 7 en 9 akkoorden. In deze video leer je hoe je deze akkoorden samenstelt.